Yhdistyksen säännöt
1. § Yhdistyksen nimi on Suomen Spiritualistinen Seura ry. ja sitä nimitetään näissä säännöissä seuraksi.
2. § Seuran kotipaikka on Helsingin kaupunki. Seuralla on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja jälkisäädöksiä sekä omistaa kiinteistöjä ja muuta omaisuutta. Seura voi myös myötävaikuttaa uusien rekisteröityjen seurojen perustamiseen eri paikkakunnilla.
3. § Seuran tarkoituksena on levittää tietoa spiritualistisesta elämänkatsomuksesta ja tutkia spiritualistisia ilmiöitä. Spiritualistisen elämänkatsomuksen seitsemän perusajatusta ovat:
- Jumala on isämme, valo, voima ja rakkaus.
- Kaikki ihmiset ovat sisariamme ja veljiämme.
- Sielu jatkaa elämäänsä fyysisen kehon kuoleman jälkeen.
- Yhteys henkimaailman kanssa on mahdollista.
- Jokainen on henkilökohtaisesti vastuussa teoistaan.
- Minkä kylvämme tässä maailmassa, saamme niittää seuraavassa.
- Jokaisen sielun kehityksen tie on ikuinen.
Edellisten lisäksi seura haluaa edistää yhteisymmärrystä kaikkien ihmisten kesken riippumatta uskonnosta, kansallisuudesta, rodusta, sukupuolesta tai yhteiskunnallisesta asemasta sekä pyrkiä kaiken elollisen suopeaan kohteluun ja koko maailmamme luonnon ja ympäristön suojeluun.
Seura haluaa rohkaista jäseniään toteuttamaan niitä eettisiä periaatteita, jotka ovat yhteisiä kaikille uskonnoille ja jotka erityisen selvästi ilmenevät Jeesuksen Kristuksen rakkaudenopissa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura järjestää kokouksia, seminaareja, opintopiirejä, esitelmä- ja meediotilaisuuksia jäsenilleen ja muille sekä kustantaa, levittää ja lainaa spiritualistista ja muuta henkistä kirjallisuutta.
4. § Seuran jäsenet ovat varsinaisia jäseniä, joita ovat vuosijäsenet ja ainaisjäsenet, sekä kunniajäseniä.
Vuosijäsenet suorittavat vuosittain jäsenmaksun, jonka suuruuden vuosikokous määrää, ja ainaisjäsenet suorittavat kertakaikkisena maksuna vuosijäsenmaksun kymmenkertaisena (10). Vuoden puolivälin jälkeen liittynyt jäsen maksaa puolet jäsenmaksun suuruudesta.
Kunniajäsenet ovat vapaat jäsenmaksuista.
5. § Varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä täysi-ikäinen ja hyvämaineinen henkilö, jolla on todellista kiinnostusta spiritualismiin ja omaan henkiseen kasvuunsa.
Uuden jäsenen hyväksyy hakemuksen perusteella johtokunta.
Jos seuran jäsen toimii vastoin seuran tarkoitusperiä tai vaikeuttaa niiden toteuttamista, johtokunta voi erottaa hänet seurasta, jos vähintään neljä (4) johtokunnan jäsentä sitä vaatii.
6. § Kunniajäsenekseen seura voi kutsua pitkäaikaisen ja seuran toiminnassa ansioituneen jäsenen.
7. § Jäsen voi erota seurasta milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti seuran johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä seuran vuosikokouksessa tai ylimääräisessä kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
8. § Jäsen katsotaan johtokunnan päätöksellä eronneeksi seurasta, jos hän jättää jäsenmaksunsa suorittamatta yhden (1) vuoden ajalta. Mikäli eronnut jäsen haluaa liittyä uudelleen seuraan, hän voi anoa jäsenyyttä 5. §:n esittämällä tavalla.
9. § Seuran lainmukaisena hallituksena toimivaan johtokuntaan kuuluu puheenjohtaja, jota kutsutaan myös seuran puheenjohtajaksi sekä seitsemän (7) muuta jäsentä, jotka kaikki valitaan kahdeksi (2) toimintavuodeksi siten, että puheenjohtaja valitaan joka toisessa vuosikokouksessa ensin kahdeksi (2) toimintavuodeksi ja sitten kolme (3) – neljä (4) jäsentä on jokaisessa vuosikokouksessa erovuorossa. Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ym. tarvittavat virkailijat.
Sekä puheenjohtaja että johtokunnan jäsen voidaan valita ainoastaan kolmeksi (3) täydeksi toimintakaudeksi peräkkäin, siis 6-7 vuodeksi.
Puheenjohtajaksi voidaan valita johtokunnan jäsen, vaikka hän olisi jo toiminut
jäsenenä 6-7 vuotta sekä samoin puheenjohtaja voidaan valita jäseneksi, vaikka hän olisi toiminut puheenjohtajana jo 6-7 vuotta.
Lisäksi valitaan 1-3 varajäsentä. Varajäseneksi voidaan valita, vaikka
hän olisi jo toiminut hallituksen puheenjohtajana tai varsinaisena
jäsenenä 6-7 vuotta. Varajäsenet valitaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan.
Hallituksen puheenjohtaja kutsuu tarvittaessa varajäsenen kokouksiin
varsinaisen jäsenen estyessä.
10. § Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä kolme (3) jäsentä on läsnä.
11. § Seuran toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Tilinpäätös on tehtävä ja tilintarkastus suoritettava tilivuoden päätyttyä pidettävään seuran vuosikokoukseen mennessä.
12. § Seuran nimen allekirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä jonkun johtokunnan jäsenen kanssa, siis aina kaksi (2) yhdessä.
13. § Seura järjestää jäsentilaisuuksia ympäri vuoden kesätaukoa lukuun ottamatta. Johtokunnan päätöksellä voidaan järjestää myös yleisötilaisuuksia, joihin voivat osallistua muutkin kuin jäsenet. Jäsentilaisuuksista ja yleisötilaisuuksista ilmoitetaan johtokunnan päätöksellä rinnakkaisyhdistyksien kanssa perustetussa lehdessä sekä muissa alan lehdissä.
14. § Seuran vuosikokous pidetään helmikuun loppuun mennessä ja siitä ilmoitetaan jäsenille rinnakkaisyhdistyksien kanssa perustetussa lehdessä vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta.
Seuran kokous tai johtokunta voi päättää ylimääräisen kokouksen koolle kutsumisesta tietyn asian käsittelyä varten. Ylimääräinen kokous on myös pidettävä, jos yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii. Ylimääräisestä kokouksesta on ilmoitettava jäsenille kuten vuosikokouksesta.
Vuosikokouksessa ja ylimääräisessä kokouksessa jokaisella varsinaisella jäsenellä on äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla on yksi ääni.
15. § Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Todetaan kokouksen laillisuus.
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri.
- Valitaan kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa.
- Valitaan kaksi (2) ääntenlaskijaa.
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
- Esitetään johtokunnan laatima toimintakertomus ja tilikertomus edelliseltä vuodelta sekä tilintarkastajien lausunto.
- Vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle.
- Valitaan johtokunnan puheenjohtaja joka toinen vuosi.
- Valitaan johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle.
- Valitaan kaksi (2) tilintarkastajaa ja kaksi (2) varatilintarkistajaa.
- Määrätään jäsenmaksun suuruus alkaneelle toimintavuodelle.
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
16. § Päätökset tehdään seuran kokouksissa yksinkertaisella äänten enemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin määrätä. Ellei kokous toisin päätä, tehdään päätökset avoimella äänestyksellä. Äänten jakautuessa tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Tarvittaessa vaalit toimitetaan suljetuin lipuin. Valtakirjoilla äänestäminen on sallittu. Jäsenyys ja valtakirjat tarkastetaan ennen kokouksen alkua.
17. § Seuran sääntöjä voidaan muuttaa vuosikokouksessa tai ylimääräisessä kokouksessa. Muutosehdotus on noudettavissa yhdistyksen toimistosta sen aukioloaikoina. Muutosehdotus tulee voimaan, jos se saa kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) kokouksessa annetuista äänistä.
18. § Seuran purkaminen on käsiteltävä kahdessa (2) peräkkäisessä kokouksessa, joiden välillä on vähintään yksi (1) kuukausi ja joissa molemmissa purkamisen puolesta on annettu vähintään kolme neljäsosaa (3/4) kokouksessa annetuissa äänistä. Jos purkaminen tulee lopulliseksi päätökseksi, samassa kokouksessa on päätettävä seuran varoista ja omaisuudesta, jolloin on otettava huomioon, että varat ja omaisuus on käytettävä johonkin seuran ihanteita lähellä olevaan tarkoitukseen ja että mahdolliset lahjoitusvarat on käytettävä niihin liittyvien ehtojen mukaisesti.